11 Ağustos 2008 Pazartesi

Intel in yeni Centrino 2 platformu hakkında bilinmesi gerekenler

Intel in yeni Centrino 2 platformu hakkında bilinmesi gerekenler

Intel yeni notebook laptop platformunu Centrino 2 olarak isimlendirdi. Intel, son birkaç platform değişikliğinde Centrino markasını kullanıyordu. Montevina kod adlı bu yeni platformuna Centrino 2 ismini vermesinin sebebi kullanıcıların kafa karışıklığını engellemekmiş.

Centrino 2 (montevina) ile birlikte 45 nanometre ile üretilen core 2 duo işlemcileri, daha gelişmiş grafik performansı sunan yeni chipseti (mobil intel 45 express chipset), daha hızlı ama daha az enerji tüketen wireless bağlantısı (Intel WiFi Link 5000 serisi) görmeye başlıyoruz.

Bir notebookun centrino 2 olup olmadığını anlamanın en kolay yolu işlemci koduna bakmak olacaktır sanırım. Aşağıdaki işlemciler centrino 2 platformunda kullanılıyor. P serisi işlemcilerin güç tüketimi t serisi olanlardan daha düşük. Ayrıca yeni centrino 2 işlemcilerin hepsi 1066 fsp’ye sahip.

Intel Core 2 Duo CPU İşlemci saat hızı Güç ihtiyacı L2 Ön Bellek
P8400 2.26 GHz 25 watts 3MB
P8600 2.4 GHz 25 watts 3MB
P9500 2.53 GHz 25 watts 6MB
T9400 2.53 GHz 35 watts 6MB
T9600 2.8 GHz 35 watts 6MB
X9100 Core 2 Extreme 3.06 GHz 44 watts 6MB


Daha hızlı Front-side bus ve daha geniş L2 ön bellek

Fsb içi işlemci ile diğer ana parçalar arasındaki bağlantıyı sağlayan yol diyebiliriz.

Bütün centrino 2 notebooklar 1066 Mhz fsb’ye sahip.
Daha önceki platformda 800 mhz Fsb olduğunu düşündüğümüzde epeyce bir artış anlamına geliyor.

Daha hızlı Fsb, aynı zamanda daha fazla işlem yapmayı sağladığı için özellikle hd video işlemleri gibi yüksek güç gerektiren işlemleri daha hızlı yapmamızı sağlıyor.

Sıklıkla yapılan işlemlerin olarak depolandığı geçici belleğe L2 önbellek diyoruz.

P8400 ve P8600 işlemciler 3Mb l2 ön belleğe sahip. Diğer işlemcilerde ise 6Mb L2 ön bellek bulunuyor.Önbellek ne kadar fazla ise bilgilere ulaşmak ve performans o kadar artıyor.


Yeni platform daha iyi ekran kartı çözümleri ile geliyor.

Intel’in centrino 2 platformunda en çok vurguladığı şey yeni chipseti olan Mobile Intel 45. Bu chipset daha iyi görüntü performansı sağlıyor.

Yeni platformda iki farklı chipset var.
PM Chipset Nvidia ya da ati gibi harici ekran kartı kullanımı için uygun. GM chipset ise tümleşik ekran kartı ile birlikte geliyor. Intel yeni tümleşik ekran kartının bir önceki gma x3100 e göre bazı alanlarda %180 daha iyi olduğunu söylüyor. Tümleşik ekran kartı ile harici ekran kartı arasında geçiş imkanı

Intel GM45 chipset ile tümleşik ekran kartı ile harici ekran kartı arasında dilediğiniz zaman geçiş yapabilmemizi sağlıyor. Harici ekran kartını oyun vb gibi performans isteyen uygulamalarda, tümleşik ekran kartını ise ofis uygulamalarında kullanarak enerji ve ısıdan yana avantaj yakalanabilir.

Bu geçiş işleminin en ilginç ve başarılı tarafı bu işlemi yapmak için notebookunuzu yeniden başlatmak zorunda kalmamanız olsa gerek.

Bu özelliği kullanan ilk notebooklar Sony VAIO FW serisi diyebiliriz. Sony bu özelliğe Hybrid Graphics ismini vermiş. Bir düğme aracılığı ile “Speed” ve “Stamina” yani hız ve dayanıklılık arasında seçim yapabiliyorsunuz.


8 gigabyte’a kadar DDR3 ram desteği

Centrino 2 ile beraber yeni notebooklar hem ddr2 hem de ddr3 ram çalıştırma imkanına sahip oluyor. Yeni platform ayrıca 8gb ddr3 bellek çalıştırabiliyor. Bildiğiniz gibi daha önceki modellere en fazla 4gb ddr2 ram takabiliyorduk.

Yeni bellekler 800 ile 1600 mhz arasında çalışabiliyor. Daha öncekiler 400 ile 800 mhz arasında çalışıyordu.

DDR3 bellekler bu performansın yanında daha az güç tüketiyor.
Daha uzun pil ömrü

Intel’e göre daha uzun pil ömrü kullanıcılar için en önemli üçüncü gereksinim. Deep Power Down technology ismi verilen teknoloji ile gerektiğinde işlemcinin çeşitli kısımları kapatılarak güç tüketimi minumun seviyeye indiriliyor.

Rapid Memory Power Management isimli teknoloji, uyku modundayken belleğin okuma/yazma opsiyonunu kapatarak enerji kullanımını oldukça azaltıyor.

Intel’in yeni chipseti ve tümleşik ekran kartı da eskisine göre daha az enerji tüketiyor.

Özellikle P serisi işlemcilerin güç tüketiminin daha az olduğunu zaten en başta da belirtmiştik.

Bütün bu iyileştirmelerden sonra Intel’in iddiasına göre notebookumuzun pilini bitirmeden bir tane Blu-ray film seyredebilecekmişiz.


Daha hızlı ve verimli wireless bağlantısı

Yeni nesil wireless ethernet kartlarının iki versiyonu bulunuyor. WiFi Link 5100 ile 300 Mbps hızına ulaşabilirken, WiFi Link 5300 ile 450 Mbps hızına erişebilmek mümkün.

Bu da demektir ki ağ üzerinden dosya transferi yaparken artık daha az bekleyeceğiz :)

Her iki kart ile de 802.11g ye göre iki kat çekim alanına ulaşılabiliyor. Daha uzak mesafedeki komşularımız ile internetimizi paylaşma imkanımız var artık :)

Yeni kartlar, yeni güç tasarrufu teknolojileri sayesinde daha az enerji harcıyor.

Aslında yeni platform ile hepimizin beklentisi Wi-Max kartları idi. Ancak intel bazı üretim sıkıntılarından dolayı yeni Wifi / Wimax kartlarını yıl sonuna kadar erteledi. Bu arada yeni kartların kod adı Echo Peak olacakmış.

Hiç yorum yok:

Bilginin Adresi Bilginin Tek Kaynağı SEO Yarışması Katılımcısı

GOOGLE Adsense and Adwords